top of page

(4) Poes helpt graagPoes helpt graag. Twee keer per dag vraag en krijg ik haar hulp met haan Barry eten geven. Barry volgt me op de voet naar de schuur voor de zaden en dan naar het kippenhok, waar hij zijn eten krijgt. Poes schiet in en uit de bosjes, vliegt gewaagd dicht langs Barry, maakt mij aan het struikelen, trekt lange vectoren links en rechts langs de route en trot uiteindelijk over het beklinkerde stalpad achter ons aan om direct na Barry zijn hokje te betreden. Daar drinkt ze uit zijn waterbakje, onderzoekt ze met twee witte voorpootjes een muizengaatje en doet ze in een droog hoekje met lege blik een kuis plasje, waar Barry zich niets van aantrekt.


Jong ding


Planten eega en ik bomen, dan springt ze de gaten in en uit, gaat ze zitten waar we de schop in de grond willen zetten en bindt ze de strijd aan met boomwortels, aardkluiten en gereedschap. Harken en schoffelen maakt het beste in haar los, net als, binnen, dweilen met een stok: ze volgt de bewegingen intensief, schudt haar kontje, zet haar achterpoten schrap en maakt bij het passeren van de dweil een schotse sprong waar sportcommentatoren nog een naam voor moeten munten.


Barry kan er niet om lachen. Op het terrein was hij sinds het verscheiden van Bram alleenheerser en toen verscheen daar dat springerige jonge ding. Zij wilde spelen, maar zijn deftige reactie daagde haar uit de grenzen van zijn geduld op te zoeken, wat haar soms een geduchte pik op haar kopje opleverde van zijn harde snavel. Als ze een pootje naar hem opheft in een machteloos en halverwege afgebroken gebaar is zij binnen en hij buiten, glas ertussen. Hij kijkt jaloers toe hoe ze zich binnen, door ons vertroeteld, genoeglijk in haar mand nestelt.


Geintjes


Soms knapt er iets in hem en dan zien we op volle snelheid eerst de kat langs schieten en dan Barry. Eén keer betaalde hij haar geintjes met gepaste munt terug: hij naderde haar stilletjes van achteren en toen ze hem, op het laatste moment, in de smiezen kreeg sprong ze van schrik met vier poten tegelijk in de lucht. Maar als ik weer haar hulp vraag krijg ik die: Barry eten geven.

26 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

(21) Prachthaan Barry is niet meer

Het is angstig stil in het kippenhok: de anders zo levendige kipjes zijn lusteloos en ze komen niet buiten. Hun grote haan is niet meer.

(20) Met kipjes erbij is niets meer hetzelfde

Onze kipjes houden, net als veel dieren, van voorspelbaarheid en daar breek ik niet onnodig op in. In de bakjes, zo is het ooit ontstaan, doe ik eerst legbrokjes, wat zij onbewogen aankijken. Dan volg

Comments


bottom of page