(4) Poes helpt graagPoes helpt graag. Twee keer per dag vraag en krijg ik haar hulp met haan Barry eten geven. Barry volgt me op de voet naar de schuur voor de zaden en dan naar het kippenhok, waar hij zijn eten krijgt. Poes schiet in en uit de bosjes, vliegt gewaagd dicht langs Barry, maakt mij aan het struikelen, trekt lange vectoren links en rechts langs de route en trot uiteindelijk over het beklinkerde stalpad achter ons aan om direct na Barry zijn hokje te betreden. Daar drinkt ze uit zijn waterbakje, onderzoekt ze met twee witte voorpootjes een muizengaatje en doet ze in een droog hoekje met lege blik een kuis plasje, waar Barry zich niets van aantrekt.


Jong ding


Planten eega en ik bomen, dan springt ze de gaten in en uit, gaat ze zitten waar we de schop in de grond willen zetten en bindt ze de strijd aan met boomwortels, aardkluiten en gereedschap. Harken en schoffelen maakt het beste in haar los, net als, binnen, dweilen met een stok: ze volgt de bewegingen intensief, schudt haar kontje, zet haar achterpoten schrap en maakt bij het passeren van de dweil een schotse sprong waar sportcommentatoren nog een naam voor moeten munten.


Barry kan er niet om lachen. Op het terrein was hij sinds het verscheiden van Bram alleenheerser en toen verscheen daar dat springerige jonge ding. Zij wilde spelen, maar zijn deftige reactie daagde haar uit de grenzen van zijn geduld op te zoeken, wat haar soms een geduchte pik op haar kopje opleverde van zijn harde snavel. Als ze een pootje naar hem opheft in een machteloos en halverwege afgebroken gebaar is zij binnen en hij buiten, glas ertussen. Hij kijkt jaloers toe hoe ze zich binnen, door ons vertroeteld, genoeglijk in haar mand nestelt.


Geintjes


Soms knapt er iets in hem en dan zien we op volle snelheid eerst de kat langs schieten en dan Barry. Eén keer betaalde hij haar geintjes met gepaste munt terug: hij naderde haar stilletjes van achteren en toen ze hem, op het laatste moment, in de smiezen kreeg sprong ze van schrik met vier poten tegelijk in de lucht. Maar als ik weer haar hulp vraag krijg ik die: Barry eten geven.

8 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

(12) Een volle dag dieren

Dan nemen we de hele menagerie mee, houd ik de moed erin als dierenarts Paul ons met de kipjes uitnodigt in de praktijk op het uur dat we Poes laten vaccineren. Maar zover komt het niet, want Berthie

(11) Eene aanmerkelijke luchtreis

Elke dag zorgen. Kipje Berthie is, met een vies kontje, alweer dagen ziek, waarvan ze steeds herstelt, maar het duurt nu wel lang. Niets zo triest als een ziek kipje, geen contrast zo groot met het vr