top of page

(9) Barry en zijn posse


De kipjes en haan Barry stuiven op me af en volgen me twee keer per dag op de voet in een gevederde golf op weg naar kippenhok en eten, tien pootjes triptriptrip ijverig achter en naast me op het stalpad. Eerst dachten we: Barry eet niet, hij laat zich intimideren door zijn vrouwen, maar ook hierin blijkt hij een gentleman. Hij wijst zijn kippetjes op hapjes, legt ze voor ze klaar en houdt ze ze in zijn snavel verlokkend voor. De kipjes tasten bedrijvig toe met ondankbare vanzelfsprekendheid.


Galant


Wroeten wij in de aarde en zegt Barry zachtjes klokklokklok, dan schieten de kipjes op het lekkere hapje af. Voor zijn galanterie vraagt hij soms een wederprestatie, maar na drie tellen schudt het kipje haar veren alweer recht en als ze echt niet wil rent ze luid kakelend weg, vocaal gesteund door haar zusters. De eerste nacht zat hij midden tussen de kipjes maar sindsdien wisselen de posities op de stok. Ineens zit hij op een eigen stok. Hij heeft even genoeg van die kippetjes (ik, begrijpend). Zij willen helemaal niks van hem weten (eega, invoelend).


Poes ziet Barry en zijn posse bezit nemen van het terrein: ze krabben in de droge bladeren en schurken warme kuiltjes om zich te verwennen met wolken stoffig zand. De wonderbaarlijke vermenigvuldiging van Barry heeft haar geschokt en ze bekijkt het vijftal van een veilige afstand. Tot ze ontdekt wat er gebeurt als ze op een kipje afstuift: van het verschrikte gekakel en gefladder krijgt ze geen genoeg. Barry laat het superieur gebeuren: hier staat hij in zijn nieuwe waardigheid van pater familias ver boven.


Gabber


Maar dan komt de dag dat Barry, possy en Poes elkaar op de composthoop ontmoeten: zij eten een restje pasta en Poes snuffelt aan een spoortje vis. De spanning ebt weg. Ik mis de hulp van Poes met Barry eten geven: met zoveel pluimvee holt ze niet meer mee. Mist zij dat ritueel ook? In het voorbijgaan maakt ze een half gebaar naar Barry dat doet denken aan de geintjes die ze met hem uithaalde. Weet je nog, gabber? Maar Barry met zijn nieuw gevonden geluk heeft slechts oog voor zijn kippetjes.

33 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

(21) Prachthaan Barry is niet meer

Het is angstig stil in het kippenhok: de anders zo levendige kipjes zijn lusteloos en ze komen niet buiten. Hun grote haan is niet meer.

(20) Met kipjes erbij is niets meer hetzelfde

Onze kipjes houden, net als veel dieren, van voorspelbaarheid en daar breek ik niet onnodig op in. In de bakjes, zo is het ooit ontstaan, doe ik eerst legbrokjes, wat zij onbewogen aankijken. Dan volg

Comentários


bottom of page